Bu peynirin üretiminde kullanılan süt oksijenin bol olduğu yerlerde yetişen hayvanlardan elde edilen süt ile yapılmaktadır. Bu nedenle de daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Adını da Çanakkale ilimizin Ezine ilçesinden almaktadır. Bu bölgede bulunan otlar daha yağlı olduğundan hayvanların sütleri de daha yağlı ve lezzetli olmaktadır. Yağlı sütten yapıldığından peyniri tam beyaz değildir. Yağlı olmasından dolayı ağıza alındığında krema kıvamına gelir. Peynirin bu yağlı yapısı ile peynir parçalanmayan bir yapıya sahiptir. Ezine peyniri diğer peynirlerden bir özelliği ile ayrı tutulmaktadır. Bu özellik ise bu peynirin hem koyun hem keçi hemde inek sütünün karışımı ile de yapılabiliyor olmasıdır. Peynirin ağızda bıraktığı aroması süt üretiminin yapıldığı bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer süt üretiminin yapıldığı yer bolca yağış alıyorsa bu bölge bitki örtüsü bakımından zenginleşmektedir. Hayvanlarında bu bitkileri yemeleri ile direkt olarak sütünde bir aroma oluşacaktır.
Ezine Peynirin Üretimi ve Tüketimi
En iyi ezine peyniri, Çanakkale’nin ilçeleri olan Ezine, Ayvacık, Çan ve Bayramiç de üretilmektedir. Bu peynir inek peynirinden de üretilmektedir. Fakat en doğru ezine koyun peyniri üretimi koyun peynirine, keçi ve inek peynirinin katılması ile elde edilenidir. Üretim olarak sadece bu yönü ile diğer peynirlerden farklılık göstermemektedir. Üretim için kullanılacak sütün sıcaklığı 60-70 derecelere ulaştığında mayalanır. Süt kesilmeye başladıktan sonra oluşmaya başlayan tortular süzülerek salamura edilir ve peynir şekline getirilir. Bu peynirin bir özelliği ise salamura yapıldıktan sonra tenekelere basılır ve 1 yıl kadar 4 derecelik depolarda veya buzdolaplarında bekletilir. Kısa bir süre de dinlendirilebilir fakat asıl ezine tadını alamazsınız. Tüketim olarak daha çok kahvaltılarda kullanılıyor olsa da meze olarak yemeklerin yanında da çokça talep görmektedir. Diğer peynirin tüketildiği her yerde tüketilebilir. Hatta meyvelerden karpuz ve kavunun yanında da çok tercih edilmektedir. Bu peynirin muhafazası için 2 ile 4 derecelik bir sıcaklıkta, buzdolabında ağzı açık olmayacak şekilde tüketilebilir. Salamura peyniri olduğundan suyunda bol miktarda tuz bulunmaktadır. Bu nedenle yemeden önce yıkayıp tuzları akıtılırsa tadı daha güzel olacaktır.
Yükseloğulları 1953 yılında kurucumuz Mahir Yüksel tarafından eski kaşar peyniri üretimi ile gıda sektörüne ilk adımını atmıştır.
Daha sonraki dönemlerde ezine peyniri markalaşması oluşmadan beyaz peyniri talepleri doğrultusunda koyun sütü ,keçi sütü ve inek sütü ile (paçal) olarak EZİNE PEYNİRİ üretimine başlanmıştır.