Çanakkale’nin Ezine ilçesinde oldukça ünlü olan bu peynir Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinde yetiştirilen inek, keçi ve koyun sütlerinin karıştırılmasıyla elde edilen bir beyaz peynir türüdür. Kaz dağlarının oksijeninin bol olmasıyla birlikte burada yetiştirilen hayvanlardan elde edilen sütler sayesinde ezine peyniri oldukça lezzetlidir. Hayvanların otladığı bu bölgede hem aromatik hem de yağlı otların bulunması en önemli etkendir. Dışarıdan bakıldığında beyaz ve sarı renklerinin tonları peynirde hakimdir. Peynir üzerinde küçük gözenekler vardır ve orta sertliktedir. Ezine peyniri bu sayede diğer birçok peynirden ayırt edilebilir. Avrupa çapında oldukça bilinen ve sevilen peynirin, tadı, rengi ve üretim aşamasındaki emeğiyle bu konumu hak ettiği vurgulanır. Ancak Avrupa’da marka olmuş diğer tüm peynirler gibi sadece belli bir bölgede üretilir. Bu da peynirin coğrafi işaretli peynir olmasını sağlamıştır. Yani sadece Ezine ve çevresinde üretilen peynirlerin bu adı alması gerekmektedir. Ezine Peyniri Nasıl Üretilir ve Tüketimi Nasıldır? İnek, koyun ve keçi sütlerinin karışımından elde edilse de en iyi ezine peyniri koyun sütünden yapılır. Tahirova, Dağlıç ve Sakız cinsi koyunların sütü kullanılır. Ezine koyun peyniri tadını bu koyunların sütünden alır. Ancak bazı peynirlerde az miktarda da olsa Karakeçi cinsi keçinin sütü de karıştırılır. Bu peyniri klasik peynir üretiminden ayıran en büyük fark kullanılan sütlerdir. Sütün ısıtılması 60-70 °C arası sıcaklıkta olur. Daha sonra buzağı şirdeninden elde edilen mayayla birlikte süt mayalanır. Süt kesildikten sonra biriken tortular süzülür ve salamura elde edilir. Son aşamada da peynir haline getirilir. Peynirin asıl özelliği bu noktada ortaya çıkmaktadır çünkü peynir, salamura edildikten sonra tenekeye basılır ve belli derecedeki depolarda 8 ile 12 ay arasında bekletilir. Peynirin tüketilmesi de damak tadına bağlı olmakla birlikte en sevilen meyhane peyniri arasında yerini almıştır. Kahvaltılık ve meze olarak da sıklıkla tercih edilir. Yani klasik beyaz peynirin kullanıldığı her yerde onun yerini tutar. Peynir mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Eğer salamura tenekelerinden tüketimi yapılıyorsa, salamuranın tuzu arınması için yıkanıp servis edilmesi önerilir.
HAKKIMIZDA
Yükseloğulları 1953 yılında kurucumuz Mahir Yüksel tarafından eski kaşar peyniri üretimi ile gıda sektörüne ilk adımını atmıştır.
Daha sonraki dönemlerde ezine peyniri markalaşması oluşmadan beyaz peyniri talepleri doğrultusunda koyun sütü ,keçi sütü ve inek sütü ile (paçal) olarak EZİNE PEYNİRİ üretimine başlanmıştır.