Ezine peyniri, Türkiye'nin Ezine ilçesinde üretilen bir peynir çeşididir. Bu özel peynir, ince kabuklu ve beyaz renkli olmasıyla dikkat çeker. Ayrıca, yoğun aromasıyla da lezzetini ortaya koyar. Ezine peyniri, özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve peynir severler tarafından tercih edilen bir lezzettir.
Ezine peyniri, özel olarak seçilen inek sütünden elde edilir. Bu peynirin yapım süreci oldukça özen gerektiren bir işlemdir. İlk adım olarak, kaliteli inek sütü özenle seçilir ve mayalanma işlemine tabi tutulur. Süt, maya eklenerek mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süreci, peynirin karakteristik aromasının oluşmasını sağlar.
Mayalanmanın ardından, süt süzme işleminden geçirilir. Bu işlemde, peynir altı suyu ayrılır ve sadece peynirin kıvamını oluşturan kısmı elde edilir. Süzme işlemi sonrasında elde edilen peynir hamuru, özel kalıplara yerleştirilerek şekil verilir. Ardından, peynir tekerleri tuzlama işlemine tabi tutulur. Tuzlama işlemi, peynirin dayanıklılığını artırır ve lezzetini tamamlar.
Tuzlama işleminden sonra, peynir tekerleri olgunlaşma sürecine bırakılır. Olgunlaşma süreci, peynirin lezzetinin tam olarak oturmasını sağlar. Bu süreçte, peynir tekerleri belirli bir sıcaklık ve nem koşullarında bekletilir. Olgunlaşma süresi tamamlandığında, lezzetli ve aromatik bir peynir elde edilmiş olur.
Ezine peyniri, özel yapım süreci ve seçkin malzemeler kullanılarak üretilen bir peynir çeşididir. Bu nedenle, kalitesi ve lezzetiyle öne çıkar. Özenle seçilen inek sütü, mayalanma ve süzme işlemlerinden geçirilerek olgunlaştırılır ve sonunda enfes bir peynir elde edilir.
Ezine peyniri, Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri üretilen geleneksel bir peynir çeşididir. Bu peynirin üretiminde uzun bir geçmişe sahip olan Yükseloğulları ailesi, Ezine peynirinin kalitesini ve lezzetini korumak için büyük bir özen göstermektedir.
Ezine peyniri, kendine özgü bir tat ve koku profiline sahiptir. İnce kabuğu ve kremsi dokusuyla dikkat çeker. Ayrıca, yüksek protein ve kalsiyum içeriğiyle de besleyicidir.
Ezine peyniri, yoğun ve aromatik bir tada sahiptir. Tuzlu ve hafif ekşi bir lezzeti vardır. Bu nedenle, peynir severler tarafından tercih edilen bir lezzet olarak bilinir.
Ezine peyniri, yüksek protein ve kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığına katkıda bulunur. Protein, vücuttaki kemiklerin yapısını korumaya yardımcı olurken, kalsiyum kemiklerin güçlenmesine ve mineral yoğunluğunun artmasına yardımcı olur. Bu nedenle, düzenli olarak Ezine peyniri tüketmek, kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir.
Bunun yanı sıra, Ezine peyniri probiyotik özelliklere sahiptir. Probiyotikler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakterilerdir. Ezine peyniri, sindirim sistemi sağlığını destekleyen bu yararlı bakterileri içerir. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarıyla mücadele etmeye yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler.
Ezine peyniri, hem kemik sağlığına katkıda bulunan yüksek protein ve kalsiyum içeriğiyle hem de sindirim sistemi sağlığını destekleyen probiyotik özellikleriyle önemli sağlık faydaları sunar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak Ezine peyniri tüketmek önemlidir.
Ezine peyniri, Ezine ilçesindeki özel iklim ve coğrafi koşullar nedeniyle benzersiz bir lezzete sahiptir. Bu bölgenin otlaklarında beslenen ineklerin sütünden elde edilir. Ezine ilçesi, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan bir bölgedir ve peynir üretimi için ideal bir ortama sahiptir.
Ezine ilçesinin iklimi, nemli ve ılımandır. Bu iklim koşulları, ineklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlar ve sütün kalitesini artırır. Ayrıca, Ezine ilçesinin coğrafi konumu da peynirin lezzetini etkiler. Bölgenin toprak yapısı ve bitki örtüsü, ineklerin otlayabileceği zengin bir otlak alanı sağlar.
Ezine peyniri, bu özel iklim ve coğrafi koşullar sayesinde kendine özgü bir tat ve aroma profiline sahiptir. İneklerin beslendiği doğal otlaklardan elde edilen süt, peynire eşsiz bir lezzet katar. Bu nedenle, Ezine peyniri Türkiye'nin en ünlü peynirlerinden biri olarak bilinir.
Ezine peyniri, geleneksel yöntemlerle üretilir. İnek sütü, özel kaplarda mayalanır ve süzülerek peynir altı suyu ayrılır. Bu süreçte, süt mayalanma işlemiyle yoğurt kıvamına gelir ve daha sonra süzülerek peynir altı suyu ayrılır. Bu aşamada, peynirin kıvamı ve aroması oluşur.
Ardından, mayalanan süt, peynir tekerleri oluşturmak için özel kalıplara dökülür. Bu kalıplar, peynirin şeklini almasını sağlar ve peynirin sıkılaşmasını sağlar. Peynir tekerleri oluşturulduktan sonra, tuzlama işlemi yapılır. Tuzlama işlemi, peynirin dayanıklılığını artırır ve lezzetini geliştirir.
Ezine peyniri, bu geleneksel üretim süreciyle benzersiz bir lezzete sahip olur. Kaliteli malzemelerin kullanılması ve özenle yapılan işlemler, peynirin besleyici ve lezzetli olmasını sağlar. Bu nedenle, Ezine peyniri Türkiye'nin en sevilen peynir çeşitlerinden biridir.
Ezine peyniri, diğer peynir çeşitlerinden farklı bir lezzet ve koku profiline sahiptir. Bu peynirin kendine özgü tadı ve aroması, onu diğer peynirlerden ayıran önemli bir özelliktir. Ezine peyniri, tuzlu ve hafif ekşi bir lezzete sahiptir, bu da onu peynir severler tarafından tercih edilen bir lezzet yapar. Ayrıca, ince kabuğu ve kremsi dokusuyla da dikkat çeker. Bu özellikler, Ezine peynirini diğer peynir çeşitlerinden ayıran belirgin özelliklerdir.
Ezine peyniri, diğer peynirlerden farklı bir üretim sürecine sahiptir. Bu peynir, özel olarak seçilen inek sütünden elde edilir ve geleneksel yöntemlerle üretilir. İnek sütü, özel kaplarda mayalanır ve süzülerek peynir altı suyu ayrılır. Ardından peynir tekerleri oluşturulur ve tuzlama işlemi yapılır. Bu üretim süreci, Ezine peynirini diğer peynirlerden ayıran bir diğer önemli özelliktir.
Peynir çeşitleri dendiğinde ilk akla gelen peynirlerden olan Ezine peyniri Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu peynir; inek, koyun ve keçi sütünün karıştırılmasıyla ve salamura edilerek üretilen bir peynirdir. Firmamız Yükseloğulları da Ezine peynirinin üretimini Kuzey Ege Bölgesi'nin bitki örtüsüyle beslenen hayvanlarının sütünden yapmaktadır. Bu bölgede yetişen otların yağlı ve aramalı bir yapıya sahip olması sütün lezzetin etkilemektedir. Bu durumda da lezzetli ve farklı aromalı bir peynirin üretilmesini sağlamaktadır.
Ezine peyniri; yöresel peynir çeşitlerinden, orta sertlikte bir yapıya sahip bir beyaz peynir çeşididir. Çanakkale'nin Ezine İlçesine özgü bir süt ürünü olduğundan bu adı taşımaktadır. Tadı, yapısı ve nitelikleriyle en kaliteli ve en fazla tercih edilen beyaz peynir unvanına sahiptir. Koyun, keçi ve inek sütlerinden ve tam yağlı olarak üretilmektedir. Muhteşem aromasının nedeni yöreye özgü çok çeşitli, doğal ve baharatlı otlarla beslenen süt hayvanlarının sütlerinin kullanılmasıdır. Hiç bir katkı maddesine, patojenlere maruz bırakılmayan sütler, ezine peynirini, kalite ve doyumsuz lezzetiyle beyaz peyniri seçiminde en üstlere taşımıştır. En iyi ezine peyniri koyun, inek ve keçi sütlerinin karışımından elde edilmektedir. Mağazalarımızda tüm bu koşullarda üretilen doğal ve lezzetli peynirler satışa sunulmaktadır. Fiziki mağazalarımıza ek olarak www.ezinepeynirim.com sitemizden de online alışveriş yapabilirsiniz.
Protein açısından oldukça zengin olan peynir, gerek ülkemizde gerek dünyada tüketim açısından oldukça büyük bir paya sahiptir. Sütün en özel değerlendirilme şekli olan bu mamul, kendini Antik Mısır’dan bugüne kadar getirmiştir. Tüketici kitlesine hemen hemen her yaştan insanı dahil eden bu değerli süt ürünü, besin kalitesi ve sağlık açısından güvenliği konularında oldukça hassastır. Bir çok aşama ve kontrollerden geçen bu vazgeçilmez ürün, yolculuğunu sofralarımızda tamamlamaktadır.
Beyaz peynir türleri arasında ana vatanı Türkiye olan ve Çanakkale’ nin “Ezine” ilçesinin ismi ile anılan Ezine peyniri, tüketim açısından en çok tercih edilen peynirlerden biridir. Diğer peynirlere kıyasla daha yağlı ve aroma olarak daha özgün bir lezzete sahip olan Ezine peyniri, deniz tuzuyla salamura edilerek, tenekelerde 10-12 saat aralığında bekletilip kapatıldıktan sonra buz hanelere gönderilir. Koyun, keçi ve inek sütünden üretilen bu peynir, bu sütlerin karma olarak kullanılmasıyla meydana geldiği gibi ayrı şekilde de üretilebilir. Sırf keçi sütünden üretilen beyaz ve sarı renk tonlarındaki Ezine keçi peyniri bunun en lezzetli örneklerindendir.
Firmamız en iyi Ezine peynirini doğduğu yer olan Kuzey Ege’ nin eşsiz coğrafyasında üreterek, siz değerli tüketicilerimizin sofralarına konuk etmeyi misyon edinmiştir. Firmamızın hizmet kalitesinin yanı sıra sağlık ve lezzet açısından %100 garanti ile sizlere sunduğu bu eşsiz lezzet, bütün çeşitleriyle sofralarınızda sizlerle buluşmayı beklemektedir.
Halkımız süt ürünleri içinden en fazla peynir tüketmektedir. Beyaz peynir deyince akla ilk 'Ezine Peynir' gelir. Normal peynire tat olarak benzer olsa da ağızda krema tadında bir lezzeti var. Diğer peynir türlerine göre farklı yapısı ile dikkat çekmesinin yanı sıra ön plana çıkması katkısız ve doğal olmasıdır. Kaz dağları bol yağış aldığı için , bitki örtüsü bakımından zengindir. Bu bölgede yetişen hayvanlardan yapılan peynir vitamin açısından zengindir. Peynirlerin size ulaşmadan evvel 9 ile 12 ay arasında kıvamını alması beklenir. Şirden mayası dışında hiçbir malzeme eklenmeden sütlerimiz işlenir. Satın alırken ambalajın bozulmamasına dikkat etmeliyiz. Havayla temas etmesi halinde küflenmeye başlanmasına neden olur.
Her peynir 'en iyi Ezine Peynir' değildir. Güvenilir markaları sağlığımız için tercih etmeliyiz. Kaliteli malzemeden yapılan peynir görüntüsü ile kokusu ve tadıyla belli eder. Kolay kırılmayan bir ve gözenekli bir yapısı vardır. Saklama koşulu ile diğer peynirlerden daha uzun ömürlüdür. Üretilen her yerde farklı isimler ile anılmaktadır. Vitamin olarak en zengin peynir türüdür. Kalitesini ve lezzetini özel olarak yetiştirilen hayvanların sütünden alır. Protein kaynağı olarak zengin olmasından dolayı zeka gelişimi için çok faydalıdır.
'Ezine Keçi Peyniri' diğer çeşitlerine göre daha beyaz ve yağlıdır. Kendine has bir aroması var. Kolesterol oranı düşük ve trans yağ içermez. Düzenli olarak tükettiğimizde kolesterolünüzü dengeler . A vitamini açısından oldukça zengindir. 'Ezine Keçi Peynir ' düzenli tükettiğimizde bağışlık sisteminizi güçlendirir.
Kahvaltılıkların vazgeçilmezi peynir çok fazla çeşitlilikteki tat, aroma, şekil ve yapıya sahip fermente süt ürünleri için kullanılan genel bir isimdir. Dünyanın birçok bölgesinde yüzlerce farklı tatta peynir çeşidi üretilmektedir.
Bu yazımızda ucuza Ezine peyniri aldıklarını düşünen Ezine peyniri tüketicilerine ve Ezine peyniri fiyatlarına özellikle değinmek istiyorum.
Ezine peyniri denilince en başta önemli olarak ezine peynirinin içeriğinde koyun sütü olduğunu söylemek isterim. Sonlama yani ağustos sonu ve eylül , ekim aylarında koyun sütü azaldığı için keçi sütü yoğunluğu olduğundan keçi peyniri de olabilir.
Ezine peyniri , inek peyniri değildir. bunu ayrıca belirtmek isteriz Ezine inek peyniri diye birşey yoktur.
piyada ki kimi ezine peyniri adı altında satılan bozuk peynirler koktugu için insanlarımıza koyun peyniri kokar algısı oluşturulmuş ve baska peynirlere yönlendirilmiştir.
Bu peynirlerin Başında İnek peyniri gelmiştir.
Bu Yüzden Ezine İnek peyniri algısı oluşmuştur.
Bakanlık Tarafında Şuanda Çalışmalar Sürdürülmekte olup Ezine peyniri ibaresi koyun , keçi az miktarda inek sütü karışımına vurulacağı belirtilmiştir.
Şuanda ‘Ezine’ ibaresinin inek peyniri etiketlerinde yazılması yasaklanmıştır.
Bunun için bakanlık cezai işlem çalışmalarına başlamıştır.
“Biz İstanbul’dan 15 TL’ye alıyoruz.” gibi sözler duyuyoruz. Gerçek Ezine peynirinin tenekesinin 500 TL’ye satıldığını düşündüğünüzde İstanbul’daki Ezine peyniri adı altında satılan peynirlerin 15 TL’ye satılması imkansız olduğunu anlayacaksınızdır. Bu peynirler ya sorunlu peynirlerdir ya da inek peynirini Ezine peyniri diye satıyorlardır.
Bu iş bu kadar nettir. Şuanda Ezine koyun peyniri fabrika satış fiyatları ( koyun ve keçi peyniri ) firma ismi vermeden satış fiyatları 30-40 TL arasında değişmektedir.
Kalkıp da 15 liraya peynir alıyorum diyen ya Ezine peyniri almıyordur ya da farklı bir peynir alıyordur. Ezine peyniri fiyatları arasındaki farklılık satıcının sunduğu ürünün orjinalliğini gösterir.Şunu da belirtmek isterim 4 kg sütten de peynir olur - 14 kg sütten de peynir olur arasında ki fark kalitedir.
Ezine peyniri tam yağlı olgunlaştırılmış klasik peynir grubunda bulunup beyaz peynir standartlarına uygun bir şekilde üretilmektedir.
Ezine peyniri diğer peynirlerden farklı olmasının sebebi kullanılan sütün belirli bölgelerden tedarik edilmesidir.
Ürün kalitesini geleneksel üretim metodları ve peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir alanda gerçekleşmesi için 24.02.2006 tarihinde Ezine peynirini ve mandırıcılarını koruma , geliştirme ve tanıtma derneği altında türk patent enstitüsüne başvurularda bulunmuşur.
05.08.06 tarihinden itibaren ezine peynirciler derneği tarafında coğrafik işaret tescil belgesi – menşei işaret olarak tescillenmiştir.
Ezine kazdağlarının ,kuzey ve batı kesimlerinde yer alan Çanakkale ili ezine , Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin tamamı ile çan ve merkez ileçeye bağlı bazı köylere kapsayan yörede üretilmektedir.
Ezine peyniri , belirtilen bu coğrafyanın doğal bitki örtüsü ve su kaynakları ile beslenen keçi , koyun ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsimine göre belirli oranlarda karıştırma ile elde edilmektedir.
Bu oran keçi sütü en az %40 , koyun sütü için %45-55 ve inek sütü içen en fazla %15 olmaktadır.
Starter kültür kullanılmaması ve sütün belirtilen bu spesifik bölgeden sağlanıyor olması ezine peynirini diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırmaktadır.
Ezine peynirinin üretim yöntemi incelendiğinde , belirtilen oranda keçi, koyun ve inek sütlerinden oluşan karışım süt 67°c de 30 dakika pastörize edildikten sonra pıhtı oluşumunu sağlamak amacı ile buzağıların midelerinden elde edilen şirden enzimi ile 32–34° c mayalanır.
Oluşan pıhtı kitlesi peynir altı suyunun ayrılması için kesilir ve içinde cendere bezi serili olan özel peynir teknelerinde konularak süzme işlemini hızlandırmak amacı ile baskı uygulanır.
Oluşan teleme baskılar alındıktan sonra kalıplar halinde kesildikten sonra istenen tat ve aromyaı kazandırmak amacıyla üretim yönteminin gerektirdiği miktarda deniz tuzu kullanılarak hazırlanılan salamurada bekletilir.
Salamuradan çıkartılan peynir kalıpları , tenekelere tek sıra halinde dizilerek üzerlerine kuru tuz serpilir ve 10 – 12 saat süre ile dinlenmeye bırakılır.
Bu işelm sonucunda da ayrılan su ortamdan uzaklaştırılarak üzerine salamura ilave edilir ve tenekeler kapatılarak hava almayacak şekilde kapatma makinaları ile kapatılır veya lehimlenir.
Peynirin istenilen karakteristik tat ve aromayı kazanması amacı ile peynir tenekeleri 2 – 4 °C sıcaklıktaki soğuk hava depolarında en az 8 ay süre ile olgunlaşmaya bırakılır.
Görünüş ve yapı olarak , Ezine peyniri beyaza dönük açık sarı renkte olup yumuşak veya orta sertikte ve kırılgan olmayan bir yapıya sahiptir.
Az sayıda ve küçük çaplı gözeneklere sahiptir. ,
Tat ve aroma dikkate alındığında ise ,
Ezine peyniri sütün bileşiminde bulunan süt yağından kaynaklanan ;
Kremamsı tat ve aromaya , uygulanan ısıl işlemden de kaynaklanan pişmiş süt tat ve aromasına sahiptir. Ayrıca süt yağında meydana gelen çeşitli tepkimeler sonucu ürünün karakteristik ve temel tat ve özellikleri olan ransit , tatlımsı , tuzlu ve ekşi tatlar oluşmaktadır .
Bu konuda yapılan bir çalışmada da serbest yağ asitleri , pişmiş , kremamsı , peynir altı suyu , keçimsi , tuzlu ve ekşi ezine peyniri için en önemli lezzet tanımlayıcıları olarak belirlenmiştir.
Aynı çalışmada yapısal olarak ezine peyniri yumuşak ve yarı – sert peynir özelliklerine sahip bulunmuştur.
Ezine peynirinin diğer peynirlerden ayırt edici özellikleri; Koyun, inek ve keçi sütleri olmak üzere her üç tür sütün mevsimine göre belirli oranlarda karıştırılarak Ezine peyniri üretiminde kullanılmasıdır.
Üretim yapıldığı bölgelerin bitki örtüsünden iklimi ve dış etkenlerile alakalı olarak peynire lezzet vermektedir.Bitki örtüsünde Mercan köşk , güveyi otu, adaçayı ,tüylü nane ,bilye kekik Melisa otu vb yüzlerce çeşit ürünlerin bitkileriyle aromalı olduğunu ve bunlar ile beslenen hayvanların sütlerinden üretilmektedir.
Bölgede yetiştirilen sakız,dağlıç,tahirova ,karakeçi , kültür ırkı mantafon cinsi ineklerden elde edilen sütler Ezine peynir üretiminde kullanılmaktadır.
Özellikle Mart ve Agustos ayları Arasında Ezine peyniri üretimi yapılmakta olup .
Koyun ve keçi sütlerinin mart ve ağustos ayları arasında olduğundan dolayı diğer aylarda üretim yapılamamaktadır.
Bu ayların haricinde Ezine peyniri üretimi yapılamamaktadır.
Ezine peyniri menşei belirlenmesi bölgesel ürünlerin tamamen doğal şekilde üretilip dışarıda ürün hakkında tecrübeye dayalı ve süt karışımları hakkında bilgili ustalar tarafından üretilmektedir.
Kaz dağları etekleri harici hiçbir yerde yetişmeyen bitki örtüsü sayesinde bölgesel olarak Ezine peyniri tek bir alanda üretilmekte ve kendine has tat ve aromaya sahiptir.
Bu yazımızda Ezine peynir fiyatlarına özellikle değinmek istiyorum.
Ezine peyniri denilince en başta koyun peyniri olduğunu söylemek isterim. Sonlama ürünlerde koyun peyniri harici keçi sütü yoğunluğu olduğu için keçi peyniri de olabilir.
Ezine peyniri inek peyniri değildir.
Şuanda ‘Ezine’ ibaresinin inek peyniri etiketlerinde yazılması yasaklanmıştır.
“Biz İstanbul’dan 15 TL’ye alıyoruz.” gibi sözler duyuyoruz. Gerçek Ezine peynirinin tenekesinin 400 450 TL’ye satıldığını düşündüğünüzde İstanbul’daki Ezine peyniri adı altında satılan peynirlerin 15 TL’ye satılması imkansızdır. Bu peynirler ya sorunlu peynirlerdir ya da inek peynirini Ezine peyniri diye satıyorlardır.
Bu iş bu kadar nettir. Şuanda Ezine koyun peyniri fabrika satış fiyatları ( koyun ve keçi peyniri ) firma ismi vermeden satış fiyatları 23-27 TL arasında değişmektedir.
Kalkıp da 15 liraya peynir alıyorum diyen ya Ezine peyniri almıyordur ya da farklı bir peynir alıyordur. Ezine peyniri fiyatları arasındaki farklılık satıcının sunduğu ürünün orjinalliğini gösterir.
Şunu da belirtmek isterim 4 kg sütten de peynir olur - 14 kg sütten de peynir olur arasında ki fark kalitedir.
Gerçek Ezine Peyniri Nasıl Anlaşılır ?
Ezine Peynirinde en büyük hile olarak ortaya çıkan sorun ezine peyniri,adı altında 13tl-15 tl fiyat etiketi olan peynirlerdir.
Ezine peyniri fiyatı ort. satış fiyatı fabrika satış yerlerinde 24-28 arasında değişmektedir.
Büyük marketlerde 30-40tl (42 tl de gördüm :))
Bu fiyat aralığının oluşma sebebi ezine peyniri üretimi yaparken içerisine koyulan inek koyun sütü karışım oranıdır.
Kaliteli peynirde %60-70 oranında koyun sütü vardır.geri kalan süt miktarı da inek değildir,tavsiyem olarak % 10 inek konulduğunu biliyoruz.
Ancak bu üretimde maliyet yüksek koyun sütü bol en önemli nokta ezine peyniri alırken budur.
Ezine peynirin kalitesini içerisine konulan koyun inek sütü miktarı ile belirleyebilirsiniz.
%80 inek sütü %20 koyun sütü buyrun size ezine peyniri anlamayan insan da ezine peyniri aldığını düşünerek kandırılmaktadır.
Ezine peyniri alırken en önemlisi rekabet ortamı olmayan en güvenilir sarküterilerden alışveriş yapmanız önemlidir.
Ezine peyniri de alırken kırık beyaz olması kalıbının ortalama 750gr -850gr gelmesi gerekir.
İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır.
Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır.
Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır.
Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder. Bu inek sütünde de mevcuttur.
Ezine inek peynirinde ise (aslında böyle bir kavram yoktur) çok sert yavan bir tat ortaya çıkartır.
Tekrar belirtmek istiyorum türkiyenin her yerinde inek peyniri aynı olur sadece yapan firmadan firmaya fark gösterir.
Ezine Peyniri koyun Peyniridir.
Öncelikle peynir yapımı zor bir iş değildir.
Gerekli malzemeler:
8kg inek sütü , 2kg koyun sütü
Sıvı termometresi
Maya
Şırınga
Tül bez - süzgeç
500gr tuz - 10litre su(hazır su)
sütün kalitesi ( bozulmuş sütler ve kalitesiz sütler için ,süt kesilmesi yasanabilir. bu durumda 5 lt yarım çay kaşığı karbonat atıp devam ediniz.)
mayanın tarihi ; maya tarihi önemi süte eklenen maya miktarını artırır, yapılmadığı takdirde teleme oluşmaz.
Şimdi en başta benim tavsiyem 8 kg inek sütü 2 kg koyun sütü emin olun kokusu olmadığı gibi lezzette muhteşem bir değişim olacaktır.
sütümüzü büyük bir tencereye dökmeden önce süzgeçten geçirelim.
Tencerenin kapağını kapatmayın , süt biraz buharlaşsın .
Daha sonra sıcaklık 63-67 'C kadar kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra sıcaklık 36-35 'C ye gelince mayamızı(mayamız miktarı kuvvetine göre değişir.) bulunan maynın üzerindekimiktarı uygulayın ve mayamızı karıştırarak ilave ediyoruz bira yandan maya ilave ederken diger taraftan karıştırma işlemi yapmamız mayanın eşit dağılmasından kaynaklıdır .
Dikkat edin çok fazla da dalgalandırmayın. sonra mayanız tutmaz maya eklendikten ve karıştırıldıktan sonra tencereniz içinde ki süt durgun olsun . öyle olsun ki daha rahat maya tutsun .
Bekliyoruz ne zamana kadar ? Ortalama 2 saat diyelim .
Bıçakla tencerenizin içindeki mayalanmış sütü kenarından kesin ve hafifçe ortasındaki çıkan su berraksa onu bıçakla parçalayın vetüm tenceredeki su-peynir kırıklarını tül ve süzgüden olsunda alanda suyunu süzün .
Şimdi kalan kısım peynir . :)
Devam ediyoruz süzgüde kalan peynirleri tül bezin bağlıyoruz .Nasıl bağlıyoruz sağ sol ön arka kısımlar bir araya gelerek bir dügüm atıyoruz burada dikkat edilmesi gereken peynirin tül bezin dışına çıkmasını önlemek. Bağlı bezi üzerine evde ağır taş mermer veya su şişesi ile ağırlık yapıyoruz .ağırlık yapma amacımız içinde kalan peynir suyunu süzmek .
Süzgeçin altına bir tencerede koyulabilir. süzgeçin İçinde bulunan tül bezin suyunu tencerede toplayabilirsiniz .
Baskı 2 saat sürsün.
Sonrasında ayrı bir yerde 10 litre suya( su hazır su olmalı ) 500gr tuz ilave edin su içerisinden tuz çözünene kadar karıştırın. Az tuzlu isteyenler bunu azaltabilir. Oluşan suyun içerisine peynirimizi bırakalım . 12 saat sonra peynirlerimiz oldu istege göre 3 ay bekletin ,
taze tüketmeyin.
Ezine Peyniri Siparişiniz için Tıklayınız.
Ezine peyniri yapımında en önemli etkenlerin başında sütün kaliteli olması gelmektedir.
Sütlerin %60-65 koyun sütü,%30-35 keçi sütü %5-10 max inek sütü kullanılmalıdır.
Sütler seperatörden geçtikten sonra ısıtma tanklarında 65°c de 35 dakika ısıtılır.
Kalsium klorit,mezofil kültür vb maddeler eklemek sütün kalitesinin düşük olup peynir konusunda sorun çıkmaması adına yapılan hileli işlemlerdir.
Peyniri yapan ustanın mayalama sıcaklığı 32°c-34°c de mayalamaya alınır.
Maya kullanımına (güç oranına) göre sulandırılarak veya direk olarak süt karıştırılarak dökülür.
ortamın sıcaklığına göre 2 saat ile 3 saat arasında peynir telemesi oluştuktan sonra telemenin dağıldığı suyunu çıkarmak için parçalanır,
kimi firmalarda aktarma usulu dediğimiz sistem kimi firmalarla demir veya misinelerle bu işlem yapılır.
Suyu çıkan teleme sıkıştırılarak içerisinde kalan suyun çıkarılması sağlanır.
1 saat bekletilen peynir kesim aşamasına alınarak kesilen peynirler
deniz tuzu ile oluşturulmuş 12 bome tuz oranı ile ortalama 8 saat bekletilir.
Peynir tenekelere dizilerek düşük tuz oranındaki su tenekeye ilava edilerek teneke kapama işlemi yapılır.
+2-+4 °c de bekletilen peynir 7 ay 12 ay cıvarında bekletilerek tezgahta satışa sunulabilir.
Ezine Peynirini Afiyetle Tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Pastörize edilen süte kalsiyum, maya ve kültür ilave ederek elde ettiğimiz peynir kültürlü beyaz peynirdir. içerisinde ki süt oranı çok düşük olmakla beraber fazla oranda besleyici bir değere sahip değildir.
içerisindeki maddelerden dolayı zamanla yogurt gibi ekşime yapar bunun sebebi bazı firmalarında bu üretimde kültür olarak yogurt kullanmasıdır.
Aynı zamanda en ucuz peynir olarak raflarda görürsünüz.ort fiyatı :10-15 tl arasındadır.
Sadece kültür katılmadan diğer tüm işlemleri aynı olan peynir köy peyniridir.
Fazla bekletilmez genellikle müşteriye yumuşak olarak sunulur.
Örnek vermek gerekirse 3 kg peynir aldığınızda ürün 2 ay salamaura suyunda beklediğinde eksime ortaya cıkmakla beraber üründeki gramajda düşüş sağlayacaktır.
2 - 3 kg sütten elde edilen direk hayvandan süt çıktığı anda şirden mayası ile mayalanıp yapılır.
ürün pastorizasyon görmediği için gıda bakanlığınca satışı yasaktır. brusella,salmonella gibi hastalıklar ortaya çıkara bilir tedavisi geç ve çok zordur.
kesinlikle alındığında dahi 8 ay +2,+4C de bekletilmeden tüketilmemelidir.
Pastörize etmeden düşük sıcaklık uygulaması yapılmış (termizasyon) sütten yapılan peynir klasik peynirdir.
6-12olgunlaştırma yapılmadan piyasa verilmez.6 ay sonunda peynirde istenen yapı,tat ve aroma oluşur,istenmeyen bakterilerin faaliyeti durur.
Satın alırken ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına dikkat etmek gerekir.
Havayla temas etmeye başlaması, peynirin bozulmaya ve küf üretmeye başlaması demektir.
Peynir ambalajlarında etiket kontrolü yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir.
Ürün, uzun süre sıcakta bekletilmemeli ve marketten eve gelir gelmez +4-6 C arasındaki ısıda buzdolabında saklanmalıdır.
Peynirler, buzdolabının en iyi soğutan kısmı olan iç kısımlarına depolanmalıdır. İhtiyaç olduğu kadar porsiyonlanarak kullanılmalı ve hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır.
Kaliteli peynir oda sıcaklığında 3-4 gün durduğunda dahi ekşime yapmaz yumuşama yapar.+2 +4 C de bekletildiğinde eski sertliğine ulaşır.
Ezine, Çanakkale İlinin bir ilçesidir.
Ezine peyniri tam yağlı, salamurada olgunlaştırılan peynirler grubundan olup beyaz peynir standardına uygun olarak üretilmektedir Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanmasıdır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasındaki sıkı bağı simgelemek için 24.02.2006 tarihinde Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Derneği, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmuştur. 05.08.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere de tüketiciler tarafından sevilerek tüketilen Ezine peyniri; Coğrafi İşaret tescil belgesine (Menşei işaretine) sahip bir ürüne dönüşmüştür.
Ezine peynirinin tescil belgesindeki tanımlaması şu şekilde yapılmıştır;
Ezine peyniri Kaz Dağlarının Kuzey ve Batı kesimlerinde yer alan Çanakkale İli Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin tamamı ile Çan ve Merkez ilçeye bağlı bazı köyleri kapsayan yörede üretilmektedir. Ezine peyniri, belirtilen bu coğrafyanın doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen keçi, koyun ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsime göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu oran keçi sütü için en az % 40, koyun sütü için % 45–55 ve inek sütü için de en fazla % 15 olmaktadır.
Starter kültür kullanılmaması ve sütün belirtilen bu spesifik bölgeden sağlanıyor olması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırmaktadır .Ezine peynirinin üretim yöntemi incelendiğinde, belirtilen oranda keçi,koyun ve inek sütlerinden oluşan karışım süt 67 0C’de 30 dakika pastörize edildikten sonra pıhtı oluşumunu sağlamak amacıyla buzağıların midelerinden elde edilen şirden enzimi ile 32-34 0C’de mayalanır. Oluşan pıhtı kitlesi peyniraltı suyunun ayrılması için kesilir ve içinde cendere bezi serili olan özel peynir kalıplarına konarak süzme işlemini hızlandırmak amacıyla baskı uygulanır. Oluşan teleme kalıplar halinde kesildikten sonra istenen tat ve aromayı kazandırmak amacıyla üretim yönteminin gerektirdiği miktarda deniz tuzu kullanılarak hazırlanan salamurada bekletilir. Salamuradan çıkarılan peynir kalıpları, tenekelere tek sıra halinde dizilerek üzerlerine kuru tuz serpilir ve 10–12 saat süreyle dinlenmeye bırakılır. Bu işlem sonucunda da ayrılan su ortamdan uzaklaştırılarak
Üzerine salamura ilave edilir ve tenekeler kapatılarak hava almayacak şekilde lehimlenir. Peynirin istenen karakteristik tat ve aromayı kazanması amacıyla peynir tenekeleri 2-40C sıcaklıktaki soğuk hava depolarında en az 8 ay süreyle olgunlaşmaya bırakılır .
Görünüş ve yapı olarak, Ezine peyniri beyaza dönük açık sarı renkte olup yumuşak veya orta sertlikte ve kırılgan olmayan bir yapıya sahiptir. Az sayıda ve küçük çaplı gözenekler bulunmaktadır. Tat ve aroma dikkate alındığında ise, Ezine peyniri sütün bileşiminde bulunan süt yağından kaynaklanan “kremamsı” tat ve aromaya; uygulanan ısıl işlemden de kaynaklanan “pişmiş süt” tat ve aromasına sahiptir. Ayrıca süt yağında meydana çeşitli tepkimeler sonucu ürünün karakteristik ve temel tat özellikleri olan ‘ransit’, ‘tatlımsı’, ‘tuzlu’ ve ‘ekşi’ tatlar oluşmaktadır
Bu konuda yapılan bir çalışmada da ‘serbest yağ asitleri’, ‘pişmiş’, ‘kremamsı’, ‘peyniraltı suyu’, ‘keçimsi’, ‘tuzlu’ ve ‘ekşi’Ezine peyniri için en önemli lezzet tanımlayıcıları olarak belirlenmiştir. Aynı çalışmada yapısal olarak Ezine peyniri yumuşak ve yarı-sert peynir özelliklerine sahip bulunmuştur.
Ezine peynirinin diğer peynirlerden ayırt edici özellikleri; Koyun, inek ve keçi sütleri olmak üzere her üç tür sütün mevsimine göre belirli oranlarda karıştırılarak Ezine peyniri üretiminde kullanılmasıdır. Üretimin yapıldığı bölge gerek bitki örtüsü ve gerekse iklim olarak Kaz Dağlarından etkilenmektedir. Kaz dağları bölgeye bol yağış ile birlikte zengin bir bitki örtüsü ve bol oksijen sağlamaktadır. Bitki örtüsünde Mercan Köşk (Origanum majorana L.), Güveyi otu (Origanum vulgare), Adaçayı (Salvia officinalis L.), Tüylü nane (Mentha longifolia L.),Oğul otu (Melisa officinalis L.) ve Kekik (Thymus vulgaris L.) başta olmak üzerem yüzlerce kokulu bitki bulunmaktadır. Süt hayvanlarının tümü doğal olarak beslenmektedir. Hayvanların yediği yem direkt olarak sütün tat ve aromasını etkilediği için bu özellik peynire de çok özel ve kendine özgü bir tat ve aromakazandırmaktadır .
Ezine peyniri yapımında kullanılan süt bölgede yetiştirilen ‘Tahirova’,‘Sakız’, ‘Dağlıç’ ve ‘Sakız+Dağlıç’ ırkı koyunlarından, ‘Holstein’ türü kültürineklerinden ve ‘Karakeçi’ adlı keçi ırkından sağlanmaktadır. Özellikle Mart ayından başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden sezon içinde elde edilen sütler Ezine peyniri üretiminde kullanılmaktadır.
Ezine peynirinin Menşei işaretini almasını sağlayan özellikler
incelendiğinde ilk olarak dikkati çeken, Ezine peynirinin üretim süreçleri ve
malzemelerinin tamamen üretim alanında belirtilen yerlerde gerçekleştirilmesidir.
Çünkü üretimin yapıldığı bölge gerek bitki örtüsü ve gerekse iklim olarak
Kaz Dağlarından etkilenmektedir.
Kaz Dağlarının bölgeye bol yağış ile birlikte zengin bir bitki örtüsü sağlaması ve bölgeye özgü bu bitki örtüsündeki yüzlerce kokulu bitkilerden beslenen süt hayvanlarının yediği yemlerin direkt olarak sütün tat ve aromasını etkilemesi bu peynire çok özel ve kendine özgü bir tat ve aroma kazandırmaktadır.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.